Etykiety

czwartek, 6 października 2016

#83 Ravioli.

Ciao! :*
Dobrze widzicie po tytule. Dziś w końcu wpis kulinarny, ale zachowany oczywiście we włoskiej tematyce więc dziś na obiad podajemy ravioli!
Kocham ravioli co chyba nie jest zbyt dużym zdziwieniem biorąc pod uwagę, że przez ostatnie lata żyłam tylko ravioli, gnocchi i spaghetti (aktualnie troszkę ograniczam. Nie można przesadzać.;)).
Każdy region Włoch to inna kuchnia. Każdy chce dać coś od siebie, każdy ma inny pomysł na z pozoru tą samą potrawę i oczywiście każdy uważa, że jego sposób jest naj naj naj... ;) Kolegując się z dwoma osobami, z samej północy i odległego południa przywykłam już do tego, że zostaje "rozszarpywana" na dwie części i muszę doceniać i jedno i drugie, choć akurat kuchnią i mentalnością bliżej mi do tego południa... ;)
Nie przedłużajmy jednak. Wiecie z czym można jeść ravioli? ;) Najpopularniejsze to to z ricottą i szpinakiem. Ja za to często dla urozmaicenia dodaje mozzarelle zamiast ricotty i też jest pycha! :D Do tego gałka muszkatołowa i pieprz. Nie ma nic lepszego.
Ravioli możemy zjeść także z salsą pomidorową i bazylią. W Abruzji możemy skosztować wersji na słodko z serem ricotta, cukrem i cynamonem (pyyyycha). Warta polecenia jest też opcja z ricottą i skórką cytrynową.
Mam nadzieję, że zachęcę was do próbowania nowych smaków. :)
Poniżej przepis na klasyczne ravioli, na przedstawionych zdjęciach akurat z dodatkiem mozzarelli. :)


Składniki:
- Szklanka mąki 00
- 2 jajka
- 1 żółtko
- garść szpinaku
- opakowanie mozzarelli
- przyprawy

Przygotowanie:
Szklankę mąki zagnieść z 2 jajkami i 1 żółtkiem. Szpinak i mozzarelle zmiksować, dodać przyprawy. Zagniecione ciasto bardzo cienko(!) rozwałkować, pokroić na kwadraty. Na środku każdego ułożyć farsz i przykryć drugim kwadratem. Krawędzie połączyć. Kwadraciki ravioli wrzucać na gotującą się wodę i czekać aż wypłyną. :)



Smacznego! :)

7 komentarzy: