Witajcie kochani. :)
Od razu zadam wam proste pytanie. Czy wyobrażacie sobie Włochy bez dobrej kuchni? Bez świeżej bazylii, białej jak śnieg mozzarelli albo bez aromatycznego risotto?
Naprawdę nie wiem gdzie na świecie znalazłabym sobie miejsce gdyby nie było na nim Italii i wszystkich jej smaków.
Dawno nie było u mnie przepisu mimo, że włoskie dania powstają u mnie jedno po drugim. Moja włoska część zdecydowanie dominuje, gdy jesteśmy w kuchni, a to co najlepsze i tak dopiero przed nami! Panie i Panowie, jeszcze moment i święta, a co za tym idzie miesiąc przeznaczony na włoskie wypieki.
Dziś jednak stale pozostaje w jesiennym klimacie i mam dla was przepis z jesiennym królem- bakłażanem. Zasadniczo to nie wiem czy bakłażan jest typowo jesiennym warzywem i bardzo rzadko po niego sięgam, ale swoją kolorystyką i smakiem nierozerwalnie kojarzy mi się z opadającymi liśćmi.
Caponata, bo tak nazywa się potrawa, którą wam zaproponuję jest bardzo popularna na Sycylii i myślę, że jeśli choć raz tam byliście to zdarzyło się wam jeść prawdziwą caponatę, której smak nie tak trudno przenieść do własnej kuchni, ponieważ co Sycylijczyk to inny przepis! :)
Caponata kojarzy mi się ze wszystkimi słonecznymi chwilami i późnymi, sycylijskimi obiadami. Jak jej więc nie kochać?
Składniki:
-3 bakłażany
-2-4 ząbki czosnku
-5 pomidorów
-garść czarnych oliwek
-garść kaparów
-2 cebule
-przyprawy
-oliwa
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dusimy bakłażana pokrojonego w kostkę, na małym ogniu. Dusimy aż zmięknie i lekko zbrązowieje. W między czasie dodajemy cebulę, czosnek i oliwki. Doprawiamy i dusimy jeszcze chwilkę. Proponuję wam od razu gotować w garnku, a nie na patelni jak zrobiłam za pierwszym razem!;D Dodajemy pokrojone w paski pomidory i kapary. Jeszcze raz doprawiamy i gotujemy przez kilka minut.
Gotowe!
Jedliście kiedyś Caponatę? :)
Nie lubię zbytnio Włoskich dań :( Jednak na zdjęciu twoje wygląda przepysznie :) Może się skuszę <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Niecoinna
uwielbiam bakłażana w każdej postaci <3 na pewno wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńhttp://wooho11.blogspot.com/ - Jeśli mogłabym prosić o kliknięcie w linki w nowym poście byłabym bardzo wdzięczna <3
jadłam i lubię. ;) a z bakłażana ostatnio bardzo lubię robić frytki i mam do nich szczególną słabość. ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie.
Bakłażanowych frytek jeszcze nie jadłam, ale jutro na kolację robię z dyni, też pycha;D
UsuńUwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuńhttp://sukienkiblog.pl/
zawsze u Ciebie znajdę fajne jedzonko!:)
OdpowiedzUsuńpyszności :)
OdpowiedzUsuńZapraszam-Mój blog
Mmm wygląda naprawde apetycznie!
OdpowiedzUsuńI zgadzam się z tobą w 100% ! Nie wyobrażam sobie kuchni bez włoskich bazylii, mozzarrelli <3
Wygląda bardzo apetycznie. Chyba nigdy w życiu nie jadłam bakłażana :D Jakoś tak wciąż mi z nim nie po drodze. Będę musiała nadrobić. Może właśnie w takiej formie? Caponata prezentuje się naprawdę nieźle, ale pewnie wolałabym jej spróbować we Włoszech niż w zaciszu mieszkania :D Wtedy smakowałaby jeszcze lepiej!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
Nigdy nie jadłam bakłażana, ale to danie wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda ♥
OdpowiedzUsuńHm, spróbowałabym takie coś zrobić :) Ale się boję, że mi nie wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńTo bardzo łatwy przepis więc próbuj śmiało!:)
Usuńwygląda przepysznie ;D
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam, ale lubię dobrze przyprawiony bakłażan więc... ślinka cieknie! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie jednogarnkowe cuda:)
OdpowiedzUsuńWWW.KARYN.PL
Nigdy nie jadlam.
OdpowiedzUsuńMoże się skuszę. :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym :D nawet teraz :) moje smaki :)
OdpowiedzUsuńChyba nie miałam okazji ale jadłam coś bardzo podobnego :) Obserwuję - melodylaniella.blogspot.com
OdpowiedzUsuńNie jadłam ale wygląda smacznie..
OdpowiedzUsuńNa pewno spróbuję.
Pozdrawiam i zapraszam do siebie!:)
http://emigrantkatestuje.blogspot.de/
Całość wygląda smakowicie ;) ja jednak zrezygnowałabym z oliwek bo po prostu ich nie lubię ;P
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Wygląda smakowicie, lubię takie obiady ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie! :)
OdpowiedzUsuń