Dziś mam dla was takie pyszności, że aż mi ślinka cieknie, gdy patrzę na te zdjęcia. Zdecydowanie jest to mój ulubiony sposób przyrządzania kurczaka. Kto nie jadł niech żałuje! Najważniejsze jest wyłapanie proporcji. Kurczak musi być słodki, aż rozpływający się w ustach, a potem stopniowo z każdym kolejnym gryzem stawać się lekko pikantny. Wiem, brzmi jak magia, ale naprawdę jest to realne i, gdy już uzyskacie coś takiego będziecie stale mieć nadzieje, że następny będzie równie wyśmienity! Nie będziecie chcieli jeść już inaczej zrobionego kurczaka, mniam!
Składniki:
-ok. 8 pełnych łyżek brązowego cukru
-ciepła woda
-dwie piersi z kurczaka
-czerwona cebula średniej wielkości
-kilka łyżek sosu sojowego
-pieprz
Przygotowanie:
W misce umieszczamy pokrojone w paski piersi z kurczaka i zalewamy 3 łyżkami sosu sojowego. Dodajemy pieprz i mieszamy.
Brązowy cukier wsypujemy na rozgrzaną patelnię. Zazwyczaj daje ok.8 łyżek, ale nie powiem wam na pewno, bo zazwyczaj takie rzeczy dorabiam na oko. Liczę na wasze wyczucie! :) Cały czas mieszamy i, gdy zacznie się topić, szybko wlewamy na patelnię 2-3 łyżki gorącej wody. Uwaga! Musicie mieszać cały czas inaczej cukier zbije się w twarde grudki i przegracie starcie z karmelem.;) Gdy konsystencja będzie już gładka i gęsta, wrzucacie na patelnię pokrojoną w piórka cebulę. Dokładnie mieszacie przez 1-2 minuty po czym dodajecie kurczaka. Dodajecie jeszcze trochę sosu sojowego i pieprzu i dokładnie mieszacie. Smażycie aż kurczak będzie gotowy do jedzenia co jakiś czas mieszając.
Smacznego!
Przykładowy sposób podania z ryżem z warzywami i grillowanym ananasem z cynamonem. :)
PS. Postanowiłam tytułować wpisy, aby był większy porządek i, aby łatwiej było znaleźć to czego poszukujecie.
Mniam :) lubisz kombinować podobnie do mnie :)
OdpowiedzUsuńJakie pyszności. Uwielbiam takiego kurczaka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co z kurczakiem ! :)
OdpowiedzUsuńLubię kurczaka ;) Danie wygląda znakomicie ;)
OdpowiedzUsuńApetyczny! <3
OdpowiedzUsuńWygląda pyyyyyyysznie:D
OdpowiedzUsuńmoże być pyszne! :D bardzo lubię jeść kurczaka
OdpowiedzUsuńhttp://zyciepiszehistoriee.blogspot.com/
Pozdrawiam Zuzia ;)
ooo muszę kiedyś zrobić!:) wesołych świąt! :*
OdpowiedzUsuńhttp://exality.pl/
Ciekawy przepis ale niestety nie dla mnie, wegetarianka od 4 lat :)
OdpowiedzUsuńhttp://labeauteofblondes.blogspot.co.uk/?m=1
Ale mi smaka narobiłaś! :) hihi Po świętach na pewno go wypróbuje
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :*
Mmmm kurczak w karmelu ^^ chyba to wypróbuje ;D
OdpowiedzUsuńblog-kilk
O mamo *-*
OdpowiedzUsuńMusi być przepyszny! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie, do obserwowania i komentowania :*
Mmm pycha :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie i zachęcam do komentowania i obserwowania :) by-klaudiaa.blogspot.com
Wygląda przepysznie!:) Super przepis!
OdpowiedzUsuńhttp://freshisyummy.blogspot.com/2016/03/be-alright.html
Wygląsa świetnie :)
OdpowiedzUsuńCo powiesz na wspólną obserwację ? :)
http://bedifferent-ania.blogspot.com/
Wygląda świetnie:) Szkoda,że nie przepadam za mięsem na słodko :P
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńwww.itsnesti.blogspot.com
Wygląda apetycznie. Aż żałuje, że sos sojowy to dla mnie morderstwo, bo kiedyś uwielbiałam wszystko co z sosem sojowym :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie to wygląda! ❤
OdpowiedzUsuńmojej mamie by smakowała ja nie zbyt lubię połączenie mięsa z słodkim ;(
OdpowiedzUsuńzapraszam
mój blog |KLIK|
uwielbiam takie połączenia :)
OdpowiedzUsuńlocastrica.blogspot.com/
Wygląda pysznie :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam gotować i testować nowe przepisy. Ten Również wypróbuję :)
Pozdrawiam, kochana :*
blogtylkodlamnie.blogspot.com
już wyobrażam sobie smak... ;)
OdpowiedzUsuńale mi smaka narobilas tylko :(
OdpowiedzUsuń