Etykiety

czwartek, 24 marca 2016

#24 Kurczak w karmelu.

Dzień dobry kochani!
Dziś mam dla was takie pyszności, że aż mi ślinka cieknie, gdy patrzę na te zdjęcia. Zdecydowanie jest to mój ulubiony sposób przyrządzania kurczaka. Kto nie jadł niech żałuje! Najważniejsze jest wyłapanie proporcji. Kurczak musi być słodki, aż rozpływający się w ustach, a potem stopniowo z każdym kolejnym gryzem stawać się lekko pikantny. Wiem, brzmi jak magia, ale naprawdę jest to realne i, gdy już uzyskacie coś takiego będziecie stale mieć nadzieje, że następny będzie równie wyśmienity! Nie będziecie chcieli jeść już inaczej zrobionego kurczaka, mniam!

Składniki:
-ok. 8 pełnych łyżek brązowego cukru
-ciepła woda
-dwie piersi z kurczaka
-czerwona cebula średniej wielkości
-kilka łyżek sosu sojowego
-pieprz

Przygotowanie:
W misce umieszczamy pokrojone w paski piersi z kurczaka i zalewamy 3 łyżkami sosu sojowego. Dodajemy pieprz i mieszamy.
Brązowy cukier wsypujemy na rozgrzaną patelnię. Zazwyczaj daje ok.8 łyżek, ale nie powiem wam na pewno, bo zazwyczaj takie rzeczy dorabiam na oko. Liczę na wasze wyczucie! :) Cały czas mieszamy i, gdy zacznie się topić, szybko wlewamy na patelnię 2-3 łyżki gorącej wody. Uwaga! Musicie mieszać cały czas inaczej cukier zbije się w twarde grudki i przegracie starcie z karmelem.;) Gdy konsystencja będzie już gładka i gęsta, wrzucacie na patelnię pokrojoną w piórka cebulę. Dokładnie mieszacie przez 1-2 minuty po czym dodajecie kurczaka. Dodajecie jeszcze trochę sosu sojowego i pieprzu i dokładnie mieszacie. Smażycie aż kurczak będzie gotowy do jedzenia co jakiś czas mieszając.
Smacznego!



Przykładowy sposób podania z ryżem z warzywami i grillowanym ananasem z cynamonem. :)
PS. Postanowiłam tytułować wpisy, aby był większy porządek i, aby łatwiej było znaleźć to czego poszukujecie. 

25 komentarzy:

  1. Mniam :) lubisz kombinować podobnie do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie pyszności. Uwielbiam takiego kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszystko co z kurczakiem ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię kurczaka ;) Danie wygląda znakomicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. może być pyszne! :D bardzo lubię jeść kurczaka

    http://zyciepiszehistoriee.blogspot.com/

    Pozdrawiam Zuzia ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. ooo muszę kiedyś zrobić!:) wesołych świąt! :*
    http://exality.pl/

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy przepis ale niestety nie dla mnie, wegetarianka od 4 lat :)
    http://labeauteofblondes.blogspot.co.uk/?m=1

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale mi smaka narobiłaś! :) hihi Po świętach na pewno go wypróbuje

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :*

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmmm kurczak w karmelu ^^ chyba to wypróbuje ;D
    blog-kilk

    OdpowiedzUsuń
  10. Musi być przepyszny! :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie, do obserwowania i komentowania :*

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmm pycha :)

    Zapraszam do siebie i zachęcam do komentowania i obserwowania :) by-klaudiaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda przepysznie!:) Super przepis!
    http://freshisyummy.blogspot.com/2016/03/be-alright.html

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląsa świetnie :)
    Co powiesz na wspólną obserwację ? :)
    http://bedifferent-ania.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda świetnie:) Szkoda,że nie przepadam za mięsem na słodko :P

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda smakowicie ;)
    www.itsnesti.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda apetycznie. Aż żałuje, że sos sojowy to dla mnie morderstwo, bo kiedyś uwielbiałam wszystko co z sosem sojowym :)

    OdpowiedzUsuń
  17. mojej mamie by smakowała ja nie zbyt lubię połączenie mięsa z słodkim ;(
    zapraszam
    mój blog |KLIK|

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda pysznie :D
    Uwielbiam gotować i testować nowe przepisy. Ten Również wypróbuję :)
    Pozdrawiam, kochana :*

    blogtylkodlamnie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  19. już wyobrażam sobie smak... ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. ale mi smaka narobilas tylko :(

    OdpowiedzUsuń